fbpx

Nöjda kunder

När bostadsrättsföreningen Solsidan bildades 2019 började styrelsen leta efter ett system som kunde täcka alla deras behov, från bokning av tvättstugan till mätning av elbilsladdare. Valet föll på QT systems.

Smidigt och modernt. Det var ledorden när bostadsrättsföreningen med det passade namnet Solsidan i Örnsköldsvik letade leverantör av lösningar och tjänster för bland annat elbilsladdning och passagesystem för entrédörrar.

– Vi sökte efter ett så bra och smidigt system som bara möjligt, ett som allra helst erbjöd flera tjänster, berättar Gösta Lindberg, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Föreningen bildades 2019. Redan från start letade de efter ett system som kunde erbjuda flera olika tjänster i syfte att underlätta för de boende.

– Valet föll på QT systems och hittills har deras system fungerat väldigt bra, berättar Gösta.

Bostadsrättsföreningen har bland annat valt att installera företagets passagesystem för entrédörrar. Att glömma nyckeln är därför inga problem. Tagg och mobiltelefon fungerar lika bra.

– Det har fungerat jättebra! Det är framför allt ungdomarna som använder mobiltelefonen. Själv använder jag mestadels taggen. Men det som är så smidigt är att de boende kan öppna entrédörren från sin lägenhet om de exempelvis ska få besök eller om hantverkaren vill ta sig in, säger Gösta.

Ett ytterligare användningsområde som mobiltelefonen fått för de boende är bokning. Genom appen kan de se vilka tider som är lediga i tvättstugan och boka.

Solsidan QT-Systems

Allt i en fil

Även föreningens parkeringsplatser med tillhörande motorvärmaruttag är kopplade till appen. Sammanlagt 84 platser.

– Via appen kan de med bil styra när motorvärmaren och elbilsladdaren ska starta.

Föreningen har även installerat fyra dubbla laddboxar från QT systems. Laddboxarna har både 3,7 kW uttag för elbilsladdning och uttag för motorvärmare.

  Vi har valt en lägre effekt, 3,7 kW, för att undvika att få dyra kostnader för effekttoppar. I och med att bilarna ska ladda under flera timmar nattetid så räcker den effekten gott och väl. I framtiden kommer vi säkert installera lastbalansering för att hålla nere totaleffekten.

Systemet är sammankopplat med föreningens IMD-system, individuell mätning och debitering. Det innebär att föreningen får en god översikt över den totala elförbrukningen och respektive boende debiteras för just deras förbrukning.

– Vi mäter lägenheternas totala förbrukning, det vill säga förbrukningen i lägenheten tillsammans med den el som de med laddbox använder. Vi kan även mäta förbrukningen för alla motorvärmarplatser, men för de debiterar vi inte idag. Men vi kan om vi vill.

Det system för laddboxar som Solsidan installerat behöver, till skillnad från andra liknande system, inte tillgång till wifi för att skicka data. En kostnad mindre när motorvärmare och laddboxar ska integreras i ett IMD-system.

– Systemet använder det befintliga elnätet, så vi behöver inte ha wifi-täckning på parkeringsplatsen. Allt vi behöver göra är att ladda hem en fil från QT som innehåller all data och sedan kan vi fakturera de boende för deras energiförbrukning. Så lite handpåläggning som möjligt, precis som vi vill ha det!