fbpx

BRF Älvbrinken i Umeå – en väldigt nöjd kund

Efterfrågan på laddboxar ökar

Elektrifieringen av det svenska fordonsbeståndet har utvecklats snabbt under de senaste åren. Bara under 2023 nyregistrerades över 170 000 laddbara bilar i Sverige, varav över 110 000 var rena elbilar. Fler laddbara bilar ställer i sin tur allt högre krav på laddningsmöjligheter.

En som tidigt påbörjade utbyggnaden av fastighetsnära laddnings¬möjligheter är bostadsrättsföreningen Älvbrinken i Umeå. Med sina 186 lägenheter växte efterfrågan på laddstolpar i takt med att laddbara bilar blev allt mer populära.

– Det är ungefär två år sedan som vi beslutade att installera de första laddstolparna. Vi byggde en ny carport med sammanlagt tio laddstolpar för de boende och en för gäster, berättar Lena Borgemo, vice ordförande i bostadsrättsföreningen.
Valet av leverantör av laddstolparna föll på QT systems, som har säte i Lycksele.
– Vi blev tipsade av Riksbyggen om QT systems. Att de är ett lokalt företag tycker vi känns väldigt roligt. Det är viktigt att stödja lokala företagare, säger Lena Borgemo.

Men att företaget är lokalt var inte huvudanledningen till att valet föll på QT systems. Det var en bonus.

– Huvudanledningarna är det system och den kvalitet som de levererar. Laddarna fungerar bra och systemet är lätt att administrera och jobba med. Jag som är administratör kan enkelt lägga till nya användare och se hur mycket respektive användare har förbrukat per månad, förklarar Lena.
En annan anledning är de smarta funktionerna som kan kombineras med laddboxarna. Genom en app kan användarna styra när laddnings- och motorvärmaruttag ska slås på.
– Det är ett användarvänligt system. När vi får en ny användare skickar jag bara instruktioner över hur appen fungerar. Jag har faktiskt aldrig fått någon fråga om hur appen fungerar efter att jag skickat instruktionerna, utan alla, oavsett ålder, förstår appen på en gång.
Bostadsrättsföreningen har sedan dess valt att bygga ut laddnings¬möjligheterna ytterligare genom att konvertera motorvärmarstolpar till laddboxar, som har både laddning- och motorvärmaruttag. Dessut¬om har föreningen en mindre solcellsanläggning sedan tidigare som nu genererar el till några av laddboxarna under vissa tider på dygnet.
– Vi anpassar oss allt eftersom och känner oss väl förberedda. Just nu har vi fler laddboxar än laddbara bilar, så slipper vi hamna i en situation där det blir brist på laddstolpar.
Idag har föreningen sammanlagt 19 laddplater, varav en är för besökare. När det i framtiden behövs fler råder det inga tvivel om vilka de kommer att kontakta.
– Vi är väldigt nöjda. QT har alltid varit tillgängliga när vi har haft frågor och gett oss väldigt bra service. Att de dessutom är lokala, ett norrländskt alternativ där både utveckling och produktion sker i Västerbotten, är en stor bonus.

Över 170 000 nya laddbara bilar under 2023 ökar efterfrågan på hushållsnära laddningsmöjligheter. Bostadsrättsföreningen Älvbrinken var tidigt ute för att möta de boendes önskemål och är idag väl förberedda för framtiden.

Share this post