fbpx

Laddbox – vad bör jag tänka på?

QT Systems - Laddstolpar, att tänka på

Allt fler hushåll väljer att skaffa elbil. Enligt Mobility Sweden ökade elbilsförsäljningen från 19 procent 2021 till 33 procent av den totala bilförsäljningen under 2022.

I och med att fler väljer att köpa elbilar idag så blir det per automatik att husägare, företag och bostadsrättsföreningar börjar se sig runt efter möjligheten att installera laddstationer hemma. Här är några tips på vad du bör tänka på vid ett inköp och installation av en laddstation vid din bostad, företag eller bostadsrättsförening.

Identifiera ditt behov – var parkerar du?

Har du garage, carport eller parkering intill en husvägg? Det är i de allra flesta fallen enklast att installera laddstationer direkt mot husväggen, då det som krävs är att dra fram elen och sätta upp en laddstation. Har du till exempel en carport vid sidan av ditt hus eller parkerar ute på gården så rekommenderar vi att man monterar en laddstolpe och det kräver oftast en del markarbeten. Vi på QT Systems kan erbjuda en laddningslösning anpassad efter just det behov ni har för er gemensamma parkering.

Snabb eller normal?

Det är viktigt att veta vilken el- eller hybridbild du kör, då det kan ta olika lång tid att ladda då elmotorerna skiljer sig i effekt. Vanligaste typen som passar till bilar som står parkerade under en längre tid är normalladdning och används exempelvis vid hemmet eller jobbet. En högre laddningseffekt ger kortare laddningstid, även kallad snabbladdning och innebär större belastning och krav på den elektriska infrastrukturen. En låg effekt ger längre laddningstid för samma energimängd, även kallad normalladdning. QT:s labboxar är anpassade, utvecklade och tillverkade i Norrland för att säkerställa att de tål vårt svenska klimat.

Skattereduktion för grön teknik

Har du koll på att från och med januari 2021 får du som installerar en laddstation möjligheten att utnyttja skattereduktionen för grön teknik? Skattereduktionen gäller vid installationen av en laddstation och står för 50% av arbets- och materialkostnaderna.

För att du ska kunna ta del av skattereduktionen måste du äga bostaden där installationen utförts och notera även att skattereduktionen är högst 50 000 kr per person och år och du måste även ha betalat tillräckligt med skatt under året.

QT Systems är din helhetslösning!

Vi skräddarsyr en lösning som passar er situation. Det kan vara att ni vill erbjuda elbilsladdare för företaget på arbetsplatsens parkering eller att bostadsrättsföreningen vill erbjuda boende möjligheten att ladda eldrivna fordon. Vi hjälper er till en smidig och kostnadseffektiv lösning för elbilsladdning.

Share this post